Haber

Anadolu Pizzası: Yağlı ekmek

Anadolu Pizzası: Yağlı ekmek

Osmanlı’dan günümüze kadar Konya’nın vazgeçilmez lezzeti haline gelen “yağlı ekmek” ilgi görüyor.

KONYA – Osmanlı döneminde askerlere verilen yemek olarak bilinen ve günümüzde Konya’da klasik bir yemek haline gelen yağlı ekmek, aynı zamanda “Anadolu’nun pizzası” olarak da bir lezzet haline geldi.

Konya’nın geleneksel lezzeti olan tereyağlı ekmek, özellikle kahvaltıda vatandaşların ilgisini çekmeye devam ediyor. 4. kuşaktan babasının mesleğini sürdüren ve meraktan fırıncılığa başlayan 28 yaşındaki Sami Ortaabacı, sabah erkenden tereyağlı ekmek hamurunu hazırlamak ve hamurları tek tek yuvarlamak için fırına geliyor. Vatandaşların istekleri doğrultusunda pastırma, sucuk, kavurma, küflü peynir, bal ve peynir gibi 15 farklı çeşit yağlı ekmek fırında hazırlanıp pişmeye bırakılıyor.

“Osmanlı’nın askerlere verdiği yiyecekti ve günümüze kadar gelmiştir.”

Konya’da yemek kültüründe geleneksel bir tat olan yağlı cevizin hazırlanış aşamasını anlatan Sami Ortaabacı, “Yağlı somun, Osmanlı döneminden günümüze kadar Osmanlı’nın askerlere verdiği yiyecektir ve bir yemektir. günümüze kadar gelen ve artık çeşitlenen lezzet.Yağlı ekmekte kaşar peyniri, küflü peynir, kavurma ve sucuk çeşitleri bulunmaktadır.Bunun yanı sıra müşterilerin isteğine göre kavrulmuş sucuk, atomizer gibi birçok çeşit de bulunmaktadır. sebzeli.Konya kültürü sabah namazına hazır bir kahvaltı çeşididir.Sabah erkenden ustalarımız gelir.Hamurumuzu yaparlar.Bir dinlenme süresinden sonra hamur presleme aşamasına geçilir.Bastıktan sonra “Ve yaparız” Müşterimizin isteğine ve çeşitlerine göre üretiyoruz” dedi.

“Et ve ekmek için şehir dışından geliyordu, şimdi tereyağlı ekmekle geliyor.”

Yağlı fındığın tadıyla damakta eşsiz bir tat bıraktığını anlatan Sami Ortaabacı, “Yağlı somun şu anda her yaş grubuna hitap ediyor. Daha önceleri Konya’da daha az üretiliyordu. Şu anda yağlı somun her yerde yapılıyor, ister istemez. sanayide, çarşıda, mahalle fırınlarında, gencinden yaşlısına, herkes yağlı ekmeği tercih ediyor, şehir dışından köfte için geldiler, şimdi tereyağlı ekmek için geliyorlar, sanayi bölgesinde olduğumuz için sanayideki herkes Usta, çırak ve çalışanlardan oluşan bir grup yağlı somunu yiyor. Özellikle köfteden sonra doğrudan gelenler tereyağlı somunu istiyor. “Fındık Türkiye’de meşhur oldu. Çeşit de bol olduğu için yağlı fındığa ilgi de yüksek. Kış ayları geliyor, kış aylarında ilgi daha da artıyor” dedi.

“En çok tercih edilen yöresel pizza Konya’nın yağlı ekmeğidir”

Son dönemde gençlerin de yağlı ekmeği tercih ettiğini belirten Ortaabacı, “Bazı vatandaşlar sucuk, kavurma, küflü peynir, kaşar gibi ham maddeleri yemekte zaman zaman zorluk yaşıyor. Ancak bizim fırınımızda pişiriliyor, her türlü şekilde yenebiliyor. onları rahatsız etmeden şekil veriyoruz.Küflü peynir, kaşar, sucuk, közlenmiş sebze, bal, çikolata çeşitlerimiz de var.Herkesin damak zevkine, isteğine göre tereyağlı kuruyemiş yapıyoruz.Şu anda gençlerimiz yöresel pizza olarak en çok Konya yağlı somununu tercih ediyor. Fiyatlardan bahsedecek olursak, peynirli tereyağlarımız fındık 70 lira, kavrulmuş balkabağı 90 lira, sosisler 80 lira, karışık atom dediğimiz tüm malzemeler ise 100 liradır” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu