Fındık hasadı açıklamaları arasında ciddi fark var
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, 2023 yılı fındık hasadı dönemi için açıklanan hasat tedbirleri arasında ciddi bir fark olduğunu belirtti. gerçek” dedi.
Her yıl uluslararası düzeyde düzenlenen Uluslararası Kuruyemiş Konseyi’nin (INC) 40. Kongresi, 22-24 Mayıs tarihlerinde İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlendi. Kongrede Türkiye’nin 2023 yılı fındık varsayımı 810 bin ton olarak açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ise fındık rekoltesinin geçen yıla göre yüzde 4,6 azalacağını, rekoltenin 730 bin ton olacağını açıkladı. Hasat açıklamalarında ortada 85 bin tonluk fark bulunurken, zararlı ve hastalıklarla mücadelenin devam ettiği, açıklanan hasat döneminin erken olduğu belirtildi.
“Temmuz ayında yapılacak verim araştırması gerçeğe en yakın araştırma olacak”
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, “Bölgemizin en değerli geçim kaynağı olan fındığın hasat dönemi yaklaşırken farklı yerlerden verim tabloları da gelmeye başladı. Uluslararası Kuruyemiş Konseyi’nin yanı sıra TÜİK’ten 2023 yılı için 815 bin ton verim açıklaması var. 730 bin ton hasat açıklandı. Arada boşluk var ama hasat tarihi ve ayı ilanlar bu aralar pek uygun değil.fındık tohumları yeni yeni büyümeye başladı.doluluğunu ve hastalıklarla mücadelesini görme şansımız yok.bu nedenle temmuz ayı itibari ile oluşturulacak komisyon ile hasat çalışmaları başlayacak. 20 Temmuz’da tamamlanacak, bu hasat açıklamasını gerçeğe en yakın açıklama olarak görüyoruz” dedi.
Fındık hasat mevsimi yaklaştıkça üreticilerin fiyat beklentilerinin arttığını belirten Soydan, “Üreticilerimizin bir yıllık maliyetlerinin geri dönüşünü alabilmeleri için taban fiyat en değerli unsurdur. Tüm maliyetler ve verim hesaplanacaktır. Bundan sonra da buna göre üreticiden hak ettiği fiyatı talep edeceğiz, inşallah üreticilerimiz hak ettikleri rakamları alacaklardır’ diye konuştu.
“Fındıkta zararlılarla mücadele önemli”
Bölgenin en önemli geçim kaynağı olan fındıkta haşere kullanılmaya devam edildiğini belirten Soydan, “Fındıkta haşereyle mücadele etmenin değerine değinen Soydan, “Günümüz hastalık ve zararlılarla mücadele çağıdır. . Özellikle fındık kurdu, fındık kokarcası ve külleme önemli zararlara neden olur. Şu an havanın serin olması nedeniyle bu uğraşlarını güzel havalarda yapıyor. Bu çabalar mutlaka yapılmalıdır, aksi takdirde verim kaybına neden olabileceği gibi ürünün kendisine de zarar verebilir ve olumsuz ekonomik sonuçlar doğurabilir. Bu süreçten sonra temmuz ayında yabancı otların temizlenmesi ve taban sürgünlerinin alınması işlemi gelir. Fındıkları harman yerine getirene kadar üreticilerimiz büyük emek harcıyor” dedi.